Adviezen kitten
Eindelijk is het dan zover: Je prachtige kitten mag mee naar huis. Een heel andere situatie voor het kitten dan in het veilige nest waar hij de laatste maanden was, daarom hieronder een aantal tips en tricks voor de na de verhuizing en in de loop van het eerste jaar.
Het kitten zal de eerste dagen/weken aan jou en de nieuwe situatie moeten wennen. Laat het kitten bij aankomst in de nieuwe woonomgeving eerst de kattenbak en zijn voer en drinken zien, dan weet hij waar dit staat. Laat het daarna rustig, kamer voor kamer het huis verkennen. Zorg dat het kitten niet nagejaagd wordt. Probeer indien er kleine kinderen zijn uit te leggen dat het kitten rustig moet rondkijken en er later kans is tot spelen. Als het kitten een beetje gewend lijkt kun je rustig kijken hoe het bv op een verenstokje reageert, gaat het spelen dan is dit een mooie afleiding waardoor het kitten even kan vergeten dat het in een nieuwe situatie is. Probeer het kitten niet te laten schrikken en maak geen plotse harde geluiden, probeer het kitten rustig te laten wennen. Als het kitten slaapt, laat het dan niet wakker schrikken, kittens hebben veel slaap nodig voor hun ontwikkeling
De eerste dagen is het niet aan te raden om visite uit te nodigen om naar de nieuwe aanwinst te komen kijken. Ook het introduceren van andere huisdieren kan beter even wachten. Het kitten komt net uit een warm nest en er verandert al veel doordat het wordt gescheiden van moeder en vaak ook de nestgenootjes (tenzij u natuurlijk twee kittens uit één nestje heeft)
Voeding
In de cattery heeft het kitten Royal Canin kittenvoer gehad, dit is goed kittenvoer waar de kittens het goed op doen. Wil je overstappen op ander voer dan kan dat, maar wacht daar enkele weken mee. Er verandert nu al zoveel voor het kitten. Als je een andere voeding wilt geven stap dan langzaam over door de eerste paar dagen de brokjes te mengen en steeds meer van het nieuwe voer te geven. Op deze manier voorkom je dat het kitten diarree krijgt. Geef wel altijd goed kittenvoer. Wij vinden zelf merken als Royal Canin en Sanabelle goed, omdat hier relatief veel vlees in zit. Daarnaast kunt je het kitten vers voer geven, bijvoorbeeld kipfilet of gekookte vis. Zorg dat er altijd vers water aanwezig is.
Het eerste levensjaar is het het beste om altijd kittenvoer te hebben staan, zodat het kitten onbeperkt kan eten. Na het eerste jaar kun je overstappen op volwassen kattenvoer.
Geef het kitten geen koemelk, dat kan door de grote hoeveelheid lactose zorgen voor diarree. Kittenmelk kan eventueel, maar is zeker niet noodzakelijk. Het beste is gewoon altijd goede brokjes aan te bieden en soms een extraatje in de vorm van een kattensnoepje of vers vlees/vis.
Vacht
De Ragdoll heeft een makkelijke vacht. Het is een goede gewoonte bijvoorbeeld éénmaal in de week je kat te borstelen. Als de ragdoll in de rui is, is het beter om hem vaker te borstelen zodat haarballen worden voorkomen. Laat een kitten al op jonge leeftijd wennen aan het kammen.
Nagels
Omdat de Ragdolls binnenkatten zijn, zal je af en toe de nagels moeten knippen. Er zijn hiervoor speciale schaartjes verkrijgbaar. Knip er steeds een klein puntje af en knip zeker niet in het roze gedeelte!
Kattenbak
Jouw kitten is bij vertrek uit de cattery kattenbak zindelijk. Het kan voorkomen dat door de stress van de verhuizing er de eerste dagen wat “ongelukjes” gebeuren. Zorg dat het voor het kitten duidelijk is waar de kattenbak staat en dat hij er goed bij kan. Zorg dat je dagelijks de kattenbak uitschept en minimaal wekelijk de hele kattenbak uitsopt met een schoonmaakmiddel dat niet schadelijk is.
Vlooien
Het kitten is in de cattery preventief ontvlooid op de leeftijd van 11 weken, dit werkt minimaal 4 weken. Controleer daarna het kitten regelmatig op vlooien met een vlooienkammetje. Zie je zwarte korreltjes in de vacht dan heeft uw kat wellicht vlooien. Bij de dierenarts hebben ze hier goede middelen voor. Ontvlooi alleen als de kat vlooien heeft! Hoe minder ontvlooiingsmiddel, hoe beter! Kijk de kat vooral in het voorjaar/zomer na op vlooien.
Tanden
Als het kitten ongeveer 6 maanden is begint het met wisselen van het melkgebit, je kunt dan een tandje of een kies vinden, maar ook vaak slikken katten deze door. Tijdens het wisselen kan het kitten gaan knarsetanden of knagen, dit is heel normaal.
Vaccineren
Het kitten is tweemaal geënt tegen katten- en niesziekte, dit doormiddel van de tricat-vaccinatie. We hebben hiervoor gekozen omdat deze enting vereist is mocht je met de kat een show willen bezoeken. In het paspoortje staat wanneer u deze vaccinatie moet herhalen, in principe hoeft de kat pas één jaar na aanschaf opnieuw gevaccineerd te worden.
Ontwormen
Het kitten is viermaal ontwormd, met de leeftijd van 4, 6, 8 en 11 weken. Daarvoor hebben we eerst Vitaminthe pasta en later Milbemax gebruikt. Dit zijn 2 effectieve middelen. Totdat een halfjaar oud is het verstandig het kitten elke 4 weken te ontwormen, daarna elke 3-6 maanden. Dit adviseren wij altijd te doen, ook al heeft de kat geen enkel teken van wormen. Dit in tegenstelling tot ontvlooien, wat alleen aangeraden wordt bij aanwezige vlooien. Dit is omdat wormen vaak niet zichtbaar zijn en erg vervelend zijn en ook overdraagbaar op mensen zijn! Koop altijd goede ontwormmiddelen, omdat er veel middelen op de markt zijn waar resistentie voor is. De dierenarts kan je hierbij adviseren.
Castreren/steriliseren
Je kitten dien je te laten helpen tussen een leeftijd van 6 tot 10 maanden. Het kitten is dan niet meer zo klein om de operatie te ondergaan en het heeft veel voordelen om op deze leeftijd te laten castreren/steriliseren. Zo is er minder kans dat uw kater gaat sproeien. Ook is dit een mooie leeftijd voor een poes, omdat het niet gezond voor een poes is om haar veelvuldig krols te laten worden. Ze zal gaan afvallen en heeft risico op een baarmoederinfectie. Heb je twee kittens, laat ze dan tegelijk helpen, zo hebben ze veel aan elkaar als ze samen wakker worden bij de dierenarts. Na castratie/sterilisatie zullen we de stamboom overdragen. Stuur hiervoor een bewijsafschrift van de dierenarts op en we zullen de stamboom zo snel mogelijk opsturen.
Vragen
Heb je nog vragen over je nieuwe huisgenootje, mail mij dan gerust! Zowel de eerste tijd, als ook later in het leven van uw kat zal ik altijd mijn best doen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb